02.06.2021 ΔΕΝΤΡΙ PROJECT

Το δεντρί project γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις επαληθεύσεων

Την περίοδο Μαρτίου - Μαΐου υλοποιήθηκε η πρώτη φάση του δεντρί project. Περισσότεροι από 150 πολίτες του Δήμου Θεσσαλονίκης κατέγραψαν 1464 κενές δενδροδόχους σε διαφορετικά σημεία της πόλης μας (Μπορείτε να δείτε τον χάρτη εδώ). Η δεύτερη φάση του δεντρί project αφορά στην επαλήθευση των δεδομένων που συλλέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα. 

 

Το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 17:30 καλούμε πολίτες από όλη την πόλη να συνδράμουν στην επίτευξη του απώτερου στόχου του εγχειρήματος, ο οποίος αφορά στη φύτευση περισσότερων δέντρων στην πόλη, με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και των υπηρεσιών του.

 

Πιο συγκεκριμένα το κάλεσμα αφορά σε δύο τοποθεσίες:

Α’ Δημοτική Κοινότητα (17:30): Πάρκο Τσέπης (Ιωάννου Μιχαήλ και Αγαπηνού)

Γ’ Δημοτική Κοινότητα (17:30): Δημοτική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης (πλατεία Κουλέ Καφέ)

 

Οι συμμετέχοντες/ ουσες δε χρειάζεται να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις καθώς θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες και καλούνται να έρθουν με την καλή τους  διάθεση, μποτάκια, πρόχειρα ρούχα, νερό. Έχουν χαραχθεί διαδρομές έως 4ων χιλιομέτρων, όπου χωρισμένοι/ες σε ομάδες (max.5 άτομα τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης κατά της COVID19) και εξοπλισμένοι από εμάς με τα κατάλληλα εργαλεία, θα επαληθεύσουμε την κατάσταση και την χωρική τοποθεσία των δενδροδόχων. Σε κάθε ομάδα που θα δημιουργηθεί, θα υπάρχει ένας οδηγός/ μέλος της Πράσινης Κοινότητας, το οποίο θα συντονίσει τη διαδικασία επαλήθευσης παρέχοντας οδηγίες και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Εκτιμούμε ότι η χρονική διάρκεια της διαδικασίας θα είναι περίπου 2,5 ώρες. Οι διαδρομές θα καταλήξουν στο Πάρκο Τσέπης, που θα πραγματοποιείται πικ-νικ και προβολή ταινίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αποανάπτυξης.

 

Σκοπός της δράσης είναι ο έλεγχος της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων και η άντληση περισσότερων πληροφοριών για κάθε δενδροδόχο, με απώτερο σκοπό τη συνεργασία του Δήμου και των πολιτών για τη φύτευση νέων δέντρων. Αποτελεί την πρώτη διαδικασία επαλήθευσης και στόχος είναι η αξιολόγηση όλων των δεδομένων των δυο Δημοτικών Κοινοτήτων, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιήσουμε αντίστοιχα καλέσματα και στις υπόλοιπες Κοινότητες της πόλης.

 

Για τον καλύτερο συντονισμό των ομάδων που θα συμμετέχουν στη διαδικασία επαληθεύσεων θα χρησιμοποιηθεί το viber group του "δεντρί project".

Στις επιτόπιες επαληθεύσεις θα προσφερθούν αντισηπτικά και μάσκες.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Αντώνη Σαουλίδη, για την παραχώρηση εργαλείων που θα μας βοηθήσουν στη διαδικασία


Το δεντρί project είναι μία περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αποτελεί ένα έργο της οργάνωσης mamagea και υλοποιείται από μέλη της Πράσινης Κοινότητας. Πρόκειται για ένα συλλογικό εγχείρημα κινητοποίησης, με στόχους την ενίσχυση του αστικού πρασίνου και την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα. Παράλληλα, προσφέρει βιωματικές εμπειρίες οικειοποίησης του δημόσιου χώρου και των γειτονιών της πόλης. Η Πρασινη Κοινότητα και το δεντρί project υποστηρίζονται από το Heinrich Böll Stiftung Greece

TOP