16.01.2023 Εκπαιδευτικα

Η Μαμαγαία στην Κρήτη

Η έναρξη του 2023, εγκαινιάζει νέες συνεργασίες, πρώτη φορά εκτός Θεσσαλονίκης! Η Μαμαγαία κατεβαίνει στην Κρήτη και ενώνει τις δυνάμεις της με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, την Plan Be και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Αυτή την εβδομάδα "σαρώνουμε" τα χωριά της ενδοχώρας του Ηρακλείου για να υλοποιήσουμε βιωματικά εργαστήρια στις τοπικές σχολικές κοινότητες και εξοικειωνόμαστε με το φαινόμενο του σεισμού, συζητάμε για τα βήματα πρόληψης, προστασίας και αντιμετώπισης. Σε ποιο σημείο του σώματος αισθάνομαι το τραύμα του σεισμού; Τι μπορώ να κάνω κατά τη διάρκεια ενός σεισμικού γεγονότος για να βοηθήσω εμένα και τους συνανθρώπους μου; Την ερχόμενη Παρασκευή σε συνεργασία με στελέχη του ΟΑΣΠ, πρόκειται να εκπαιδεύσουμε στελέχη του Δήμου στη θεματική «Σεισμός και Προστασία σε Εργασιακούς Χώρους».

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, συνέβη ισχυρός σεισμός (6,0 ρίχτερ) με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι. Ο σεισμός προκάλεσε υλικές καταστροφές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές και στοίχησε τη ζωή ενός ανθρώπου. Ο Δήμος μέσω του συγκεκριμένου έργου και των υπόλοιπων δράσεών του στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς των δομών και κοινοτήτων του και στην εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών για την αποτελεσματική αντίδραση κατά τη διάρκεια ενός σεισμικού συμβάντος.

Παράλληλα, ξεκινάμε την συνεργασία με το Komorevi, ένα χώρο δημιουργίας και ουσιαστικής βιωματικής μάθησης στο Ηράκλειο! Τη Δευτέρα 16/01/2023, ώρα 18.00-19.30 ερευνούμε τις αιτίες ρύπανσης των θαλασσών και της στεριάς. Μέσα από φωτογραφίες, ιστορίες και πραγματικά γεγονότα αναζητούμε τρόπους για να βελτιώσουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων μας και να εντάξουμε περισσότερες zero waste συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Την Πέμπτη 19/01/2023, ώρα 18.00-19.30 ταξιδεύουμε στον ιδιαίτερο κόσμο των δέντρων, συνομιλούμε με τα δέντρα της αυλής, γινόμαστε δημοσιογράφοι και ερευνούμε το φυσικό περιβάλλον γύρω μας. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5-10 ετών.

TOP