29.09.2023 Green Blog

Συμμετοχικός Σχεδιασμός στο Πάρκο Δόξας

Με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης η εφαρμογή συμμετοχικών μεθοδολογιών σχεδιασμού και συγκρότησης κοινοτήτων συνεχίζεται! Στο πλαίσιο του έργου Food Trails, η Μαμαγαία πρόκειται να διεξάγει σειρά τριών εργαστηρίων, με απώτερο σκοπό τη χωροθέτηση υποδομών που θα αναδεικνύουν συμπληρωματικά την αγροδιατροφική ταυτότητα της περιοχής.

Την Πέμπτη 28/9, μέσα σε έναν κύκλο πρώτης γνωριμίας συναντήσαμε τους γείτονες και τις γειτόνισσες του Πάρκου της Δόξας και σχεδιάσαμε από κοινού τα επόμενα βήματά μας. Συζητήσαμε για τον τρόπο που χρησιμοποιούν και απολαμβάνουν το χώρο, ακούσαμε και καταγράψαμε τις διαφορετικές ανάγκες τους.

Τα εργαστήρια αποσκοπούν στην συμμετοχική λήψη απόφασης με συναίνεση από την κοινότητα για τις επερχόμενες βελτιώσεις στο μοναδικό πάρκο της Ελλάδας που διαθέτει αστικό αμπελώνα, οπωρώνα και κοινοτικούς λαχανόκηπους!

Από τα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού στο Ντεπώ, που υλοποιήθηκαν περίπου ένα χρόνο πριν σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αναγνωρίσαμε τα οφέλη για την τοπική κοινότητα. Ο συμμετοχικός σχεδιασμός διαμορφώνει πολίτες, ενεργοποιεί την άμεση δημοκρατία και ενθαρρύνει τη συμμετοχή στα αστικά κοινά!

Στη Θεσσαλονίκη το έργο Food Trails υλοποιείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon2020. Στόχος του αποτελεί η μεταφορά του κοινού οράματος και η συλλογική δέσμευση του Milan Urban Food Policy Pact και της πολιτικής στρατηγικής FOOD 2030 της Ε.Ε. για ολοκληρωμένες αστικές πολιτικές τροφίμων σε μετρήσιμη και μακροπρόθεσμη πρόοδο προς τη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων τροφίμων.

TOP