29.01.2024 Εκδηλωσεις

Σχεδιάζοντας το 1ο Βρώσιμο Δάσος της Θεσσαλονίκης: Ανοιχτή Εκδήλωση ενημέρωσης, συζήτησης & συμμετοχικού σχεδιασμού

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία παρουσιάζουν στους δημότες και τις δημότισσες το πρώτο Βρώσιμο δάσος της πόλης που θα δημιουργηθεί στην περιοχή Στρεμπενιώτη

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο χώρο όπου θα δημιουργηθεί το δάσος

Η επιλογή του χώρου έγινε με κριτήριο τη γειτνίασή του με πολλές σχολικές μονάδες και κατοικίες, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η άμεση επαφή μαθητών, μαθητριών και γειτόνων με τη χρησιμότητα και τα οφέλη του Βρώσιμου Δάσους

O Δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία ετοιμάζουν ένα αστικό βρώσιμο δάσος και καλούν όλες και όλους να ενημερωθούν σχετικά και να συμμετέχουν σε μια ξεχωριστή «πράσινη» εμπειρία.

Η εκδήλωση με τίτλο «Σχεδιάζοντας το πρώτο Βρώσιμο Δάσος για την πόλη» θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125) στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου από τις 11 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Το Βρώσιμο Δάσος δημιουργείται από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και τη Μαμαγαία σε συνεργασία με το cob.gr, στο πλαίσιο του έργου “Green Sustainable Paths / Πράσινα Βιώσιμα Μονοπάτια: Συνδέοντας το Σχολείο και τη Γειτονιά μέσω της συνδημιουργίας ενός κοινοτικού Βρώσιμου Δάσους”. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός αστικού αλσυλλίου με καρποφόρα δέντρα και φυτά που θα λειτουργήσει ως σημείο σύνδεσης και αλληλεπίδρασης της τοπικής σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς. Ο χώρος που θα δημιουργηθεί το δάσος θα αποτελέσει, επίσης, τόπο βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εξοικείωσης των μαθητών και μαθητριών με την πορεία της διατροφικής αλυσίδας και την οικοσυστημική διαχείριση. 

Οι κάτοικοι και τα μέλη της σχολικής κοινότητας πρόκειται να συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα στάδια προετοιμασίας, σχεδιασμού, υλοποίησης και φροντίδας του δάσους ακολουθώντας τις αρχές της αειφορικής καλλιέργειας (ή περμακουλτούρας), μέσω εκπαιδευτικών και συμμετοχικών εργαστηρίων, σεμιναρίων και δράσεων πεδίου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης της Κυριακής θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του έργου και των σκοπών του ενώ θα συγκεντρωθούν σχεδιαστικές προτάσεις για τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές χρήσεις του χώρου. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα επισκεφθούν και θα παρατηρήσουν το οικόπεδο που πρόκειται να δημιουργηθεί το κοινοτικό αλσύλλιο, θα ενημερωθούν σχετικά με τα Βρώσιμα Δάση, τη λειτουργία και τα οφέλη τους για την πόλη.

Θα έχουν προηγηθεί δύο δράσεις την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή για τη δημιουργία και τη συντήρηση του δάσους.

Η πρώτη θα γίνει την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 9.30-12.30 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης και αφορά στους εργαζόμενους που εμπλέκονται στη συντήρηση του Βρώσιμου Δάσους και η δεύτερη την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στο 5ο γυμνάσιο Νεάπολης (10.30-14.00) όπου θα διεξαχθεί ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με τη σχολική κοινότητα για τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές χρήσεις του χώρου.

Φόρμα συμμετοχής στην εκδήλωση της Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και στην Κοινότητα που θα αγκαλιάσει το Βρώσιμο Δάσος του Δήμου Νεάπολης-Συκεών: 

https://forms.gle/DWEb7KGxYEqS9MSr7

*Η δημιουργία του Βρώσιμου Δάσους υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου "GREEN SUSTAINABLE PATHS: Connecting school and neighborhood through the cocreation of a community food forest” με την υποστήριξη του EU Staff Fund for a Fair and Sustainable Future, το οποίο διαχειρίζεται το King Baudouin Foundation.

TOP