05.03.2024 Εκδηλωσεις

Το 1ο Αστικό Βρώσιμο Δάσος στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη!

Το πρώτο αστικό Βρώσιμο Δάσος στην Ελλάδα δημιουργήθηκε τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών με τη βοήθεια περισσότερων από 400 πολιτών, μαθητών και μαθητριών που μέσα σε 48 ώρες κατάφεραν να φυτεύσουν περισσότερα από 700 καρποφόρα δέντρα και φυτά!

Στην περιοχή Στρεμπενιώτη της Θεσσαλονίκης μεγαλώνει ένα μικρό δάσος, καρπός της συνεργασίας του Δήμου Νεάπολης-Συκεών με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία, τον κοινωνικό συνεταιρισμό “Cob.gr”, την σχολική κοινότητα του 5ου Γυμνασίου Νεάπολης, τη Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης, 4ων τοπικών Σχολείων, εκατοντάδων μαθητών, μαθητριών, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, προσκόπων, ενηλίκων και παιδιών από όλη την πόλη.

Την Κυριακή 2 και τη Δευτέρα 3 Μαρτίου, οι συμμετέχοντες φύτευσαν μία τεράστια ποικιλία τροφοπαραγωγικών φυτών, από κερασιές, καστανιές, μηλιές, δαμασκηνιές, ροδακινιές και ροδιές μέχρι βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες, δεντρολίβανο και λεβάντα, ακολουθώντας τις αρχές της περμακουλτούρας. Η δενδροφύτευση πλαισιώθηκε από δράσεις συλλογικού μαγειρέματος και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, μουσική, χορό, μέσα σε μία ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, αισιοδοξίας και διάθεσης για συνεργασία και δημιουργία. Τις προηγούμενες ημέρες είχε προηγηθεί η προετοιμασία του εδάφους από τις Υπηρεσίες του Δήμου Νεάπολης Συκεών.

Το Βρώσιμο Δάσος αποτελεί μία λύση προσαρμοσμένη στη φύση (Nature Based Solution)  με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις αποτελούν βασικό πυλώνα δράσης της Μαμαγαία, όπου εργαζόμαστε για να εδραιώσουμε μία πράσινη βιώσιμη αστική κουλτούρα. Ο νέος πράσινος χώρος, που ήδη αρχίζει να αναπτύσσεται, πρόκειται να αποτελέσει τόπο βιωματικής μάθησης και εκπαίδευσης για μαθήτριες και μαθητές των σχολείων του Στρεμπενιώτη. Θα προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής -και όχι μόνο- ένα χώρο αναψυχής και επαφής με τη φύση, θα δροσίσει τη γειτονιά και θα προσφέρει ένα νέο σπίτι σε πουλιά, έντομα και επικονιαστές, ενισχύοντας την βιοποικιλότητα και θρέφοντας το οικοσύστημα της περιοχής.

Η συμμετοχή των πολιτών και τοπικών φορέων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προσέφερε πολυδιάστατη γνώση για τις ανάγκες και επιθυμίες διαμορφώ νοντας ένα συμπεριληπτικό πεδίο δράσης, θέτοντας τις πρώτες βάσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του εγχειρήματος.

Η δημιουργία του 1ου Αστικού Βρώσιμου Δάσους είναι απόδειξη ότι νέες μορφές συνεργασίας είναι όχι μόνο εφικτές αλλά πολύ αναγκαίες και πραγματικά αποδοτικές. Ένας Δήμος, μία Περιβαλλοντική Οργάνωση, ένας Κοινωνικός Συνεταιρισμός και ένα Σχολείο συνεργάστηκαν για να παράξουν ένα άρτιο και πετυχημένο αποτέλεσμα. Αυτό είναι το καινοτόμο μοντέλο δράσης που πρεσβεύουμε και προάγουμε στη Μαμαγαία.

«…Επιθυμία μας είναι να προσφέρει βιωματικές εμπειρίες μάθησης και εκπαίδευσης, ενώ έχουμε διαμορφώσει ένα πλάνο τουλάχιστον για την επόμενη τριετία. Είναι εφικτή η εμπέδωση μιας νέας πράσινης κουλτούρας για την πόλη» συμπλήρωσε ο κ. Περικλής Χατζηνάκος διευθυντής της Μαμαγαία. 

Η Οργάνωση βρίσκεται ήδη στη διαδικασία κατάθεσης νέων προτάσεων, διεκδικώντας χρηματοδοτικά εργαλεία και πόρους που θα διατεθούν για την εξέλιξη του έργου και τη συνέχιση των δράσεων στο Βρώσιμο Δάσος ενισχύοντας τις κοινωνικές διαστάσεις και τις εκπαιδευτικές λειτουργίες του.

Όλα έγιναν χάρη στην όμορφη συνεργασία μεταξύ φορέων και πολιτών που χάρισαν την ενέργεια, τη γνώση και το χρόνο τους εμπλουτίζοντας αυτό το πράσινο δημιουργικό ταξίδι. Γι’ αυτό ευχαριστούμε όλους τους πολίτες, φορείς και ομάδες που συνέβαλλαν στο έργο!

Συγκεκριμένα:

Ευχαριστούμε τους προϊστάμενους/μένες και τους εργαζόμενους των τμημάτων Πρασίνου και Διαχείρισης Απορριμμάτων και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Αναλυτικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε: 

  • ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ:  Αλέξανδρος Μαρνασίδης, Γιώργος Παράσχος, Χρήστος Λαμπρόπουλος, Μιχάλης Στεφανίδης, Σάββας Κωνσταντίνου, Κώστας Σαββίδης, Θοδωρής Καραμιχάλης, Ανδρέας Δημητριάδης, Χρήστος Τζίτζικας, Μανώλης Δήμου, Βασίλης Χατζηθεοδοσίου, Γαβρίλος Καραγιαννίδης, Παναγιώτης Κιντζονίδης, Γιώργος Μπίσκας, Κώστας Μωυσιάδης, Σπύρος Ράπτης, Νίκος Σιρκενίδης, Θανάσης Στράντζαλης, Βασίλης Τερεμπεΐδης, Κώστας Τσαρσιταλίδης, Δημήτρης Κεσισικλής

  • ΤΟ TMHMA ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Δέσποινα Κούργια

  • ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΜΙΚΡΟΕΡΓΑ)

Βασίλης Χατζηναούμ, Νίκος Γκούντας, Απόστολος Χαρισόπουλος, Μάκης Βενετίδης, Γιάννης Γιτσιούλης, Απόστολος Βρετινάρης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Γρηγορόγλου

Επίσης, ευχαριστούμε:

  • ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Έφη Παπαδοπούλου, Θωμάς Τσαπάρας, Χριστίνα Τερζή (μέλος Τοπικού Συμβουλίου), 6ο Σύστημα Προσκόπων της Νεάπολης, μαθητές και μαθήτριες του Α2 του 5ου Γυμνασίου Νεάπολης, καθηγήτρια Μάρα Καρφοπούλου, Διευθύντρια Κορνηλία Ζαφειριάδου, Εβίτα Σταύρου (χορηγία face painting)

  • ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ:

Σοφία, Μάρα, Έλενα, Αντωνία, Στέλλα

  • ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ:

5ο Γυμνάσιο, 10ο Δημοτικό, 1ο Λύκειο, 2ο Λυκειο, ΚΔΑΠ ΜΕΑ Νεάπολης - Συκεών

Ευχαριστούμε, επίσης, το Social Plate για τα τρόφιμα που ανέκτησε και μας διέθεσε, καθώς και τον δημιουργό Γιώργο Ντάλη και την εταιρεία Dietria Films που κάλυψε οπτικοακουστικά τη διαδικασία και μας χάρισε όμορφα στιγμιότυπα του δημιουργικού μας ταξιδιού!

*Η δημιουργία του Βρώσιμου Δάσους υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου "GREEN SUSTAINABLE PATHS: Connecting school and neighborhood through the cocreation of a community food forest” με την υποστήριξη του EU Staff Fund for a Fair and Sustainable Future, το οποίο διαχειρίζεται το King Baudouin Foundation.

TOP