05.04.2024 Εκδηλωσεις

Βρώσιμο Δάσος Νεάπολης: Δωρεάν προβολή ντοκιμαντέρ

Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία προσκαλούν τους πολίτες της Νεάπολης και της Θεσσαλονίκης στην προβολή του ντοκιμαντέρ “Αναγεννώντας τη Ζωή/Regenerating Life”, που θα λάβει χώρα στο 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης, την Τετάρτη 10/04. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στο οικόπεδο του Βρώσιμου Δάσους (απέναντι από το 5ο Γυμνάσιο) στις 18:30, με μία σύντομη περιήγηση στο χώρο. Θα ακολουθήσει η μετακίνηση στο σχολείο, όπου θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ στις 19:00. 

Το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Τζον Φέλντμαν θέτει την εξασφάλιση της υγείας των οικοσυστημάτων της γης στο κέντρο της συζήτησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, προτείνοντας ότι η κλιματική κρίση οφείλεται στην ανελέητη καταστροφή της φύσης από την ανθρωπότητα. Μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την καταστροφική διαδικασία αναγεννώντας τη ζωή. 

Το ντοκιμαντέρ διερευνά το πώς το κλίμα ρυθμίζεται μέσω της φωτοσύνθεσης, του κύκλου του άνθρακα, του νερού και πολλών άλλων φυσικών διαδικασιών. Καταδύεται στα οικονομικά και πολιτικά συστήματα που ενθάρρυναν αυτή την καταστροφή της Γης μέσω της αδυσώπητης αναζήτησης πλούτου και κυριαρχίας. Δίνει φωνή σε ανθρώπους που εργάζονται για να βρουν λύσεις και να αποκαταστήσουν τη ζημιά. Συνεργαζόμενοι με τη φύση, αποκαθιστούν τα δάση, τα χωράφια, τους υγροβιότοπους και τους ωκεανούς. Αναγεννούν τα εδάφη για να καλλιεργήσουν βιώσιμη τροφή και να οικοδομήσουν υγιείς κοινότητες. Αυτή είναι η λύση στην κλιματική κρίση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους, ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο αμερικανός σκηνοθέτης Τζον Φέλντμαν ο οποίος, μετά την προβολή, θα συζητήσει με τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες σχετικά με το έργο του και το Βρώσιμο Δάσος της Νεάπολης. Για τη συζήτηση θα υπάρξει διερμηνεία αγγλικών-ελληνικών. 

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρου του 5ου Γυμνασίου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεων και Ελ. Βενιζέλου (η είσοδος βρίσκεται στην πλευρά της οδού Μητροπόλεως). Σε περίπτωση βροχής, η εκδήλωση θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. 

Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών και η  Μαμαγαία περιμένουν τους πολίτες να έρθουν με την οικογένεια ή την παρέα τους, για να περάσουν ένα ενδιαφέρον απόγευμα δίπλα στο νέο Βρώσιμο Δάσος και τους παροτρύνουν να προσκαλέσουν και άλλους κατοίκους της γειτονιάς τους ή της πόλης ευρύτερα που θα ήθελαν να δώσουν το παρόν, να ακούσουν και να μιλήσουν για το πράσινο, τα οικοσυστήματα και την αναγέννηση της φύσης.

Όπως πάντα, τα συμμετέχοντα άτομα ενθαρρύνονται να φέρουν ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι με νερό για τη κάλυψη των αναγκών τους.

***

Η προβολή του ντοκιμαντέρ αποτελεί την τελευταία δράση του έργου ΠΡΑΣΙΝΑ ΒΙΩΣΙΜΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ/"GREEN SUSTAINABLE PATHS: Connecting school and neighborhood through the cocreation of a community food forest” που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του EU Staff Fund for a Fair and Sustainable Future, το οποίο διαχειρίζεται το King Baudouin Foundation. Η φροντίδα του Δάσους, ωστόσο, συνεχίζεται από το Δήμο Νεάπολης-Συκεών, τη Μαμαγαία και την κοινότητα των πολιτών που συσπειρώθηκε γύρω από το έργο, με δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βιωσιμότητα του νέου πράσινου χώρου!

TOP