13.05.2024 Εκδηλωσεις

Δημιουργία Κοινότητας Πάρκου Κόδρα

1η δράση: Μια Συμμετοχική Περιήγηση και Συλλογική Χαρτογράφηση του Κόδρα

Κυριακή, 19.05.24, 18.00-21.00

Σημείο εκκίνησης:  Ιερός Ναός Αγίων Αλεξάνδρου και Μοδέστου

 

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία και άλλους φορείς της πόλης, υλοποιούν το έργο “Κοινοτικές δράσεις για το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα”

Πιο συγκεκριμένα το έργο αφορά στην επανα-γνωριμία των πολιτών της Καλαμαριάς με το πρώην στρατόπεδο Κόδρα με διαδραστικό και συμμετοχικό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθούν συλλογικές/κοινοτικές και οραματικές χαρτογραφήσεις που θα συλλέγουν τα οράματα και προτάσεις των πολιτών για εναλλακτικές χρήσεις του πρώην στρατοπέδου. Στον προγραμματισμό θα ακολουθήσουν οι ‘Πράσινες Κυριακές Συμβίωσης’, στις οποίες θα υλοποιούνται μια σειρά ΄πράσινων’ δράσεων κοινοτικού χαρακτήρα. Στις δράσεις αυτές οι ενήλικες και τα παιδιά θα μοιράζονται το χώρο, λειτουργώντας με βιώσιμες πρακτικές, θα ανταλλάσσουν ιδέες, θα τρώνε και θα ζουν μαζί. Με άλλα λόγια η συμβιωτική διάσταση των δράσεων είναι εξαιρετικά σημαντική, δηλαδή η καλλιέργεια της κοινής συμμετοχής, διάδρασης, ανταλλαγής και μοιράσματος που αποτελεί το ‘σπορο’ για τη δημιουργία ‘κοινότητας’ και σε επόμενη φάση του Σχεδίου, τη δημιουργία ενός “Κέντρου Αειφορίας και Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας”.

Ο Δήμος Καλαμαριάς, στηρίζει έμπρακτα τις διατομεακές συνεργασίες και επιθυμεί να συγκροτήσει ένα σχήμα τοπικών φορέων που θα λειτουργούν ως ενεργοί δρώντες για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της πόλης μας. Στο παραπάνω πλαίσιο, προσκαλεί πολίτες, ομάδες και ενδιαφερόμενους φορείς να συμμετέχουν ενεργά στο έργο και στην πρώτη εκδήλωση με τίτλο: “Δημιουργία Κοινότητας Πάρκου Κόδρα: Μια Συμμετοχική Περιήγηση και Συλλογική Χαρτογράφηση” που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19/05/2024 και ώρα 18:00 - 21:00 με σημείο εκκίνησης τον Ι.Ν. Αγίων Αλεξάνδρου & Μοδέστου στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης:

17.45-18.15: Προσέλευση κοινού & Καλωσόρισμα

18.15-18.30: Χαιρετισμοί & εισαγωγή στην δράση  

18.30-19.30: Συμμετοχική Περιήγηση για το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα.
(Σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας πληροφορίες, γνώσεις και εμπειρίες σας από το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα!)

19.30-20.30: Συλλογική χαρτογράφηση του Πάρκου Κόδρα

20.30-21.00: Παρουσιάσεις χαρτογραφήσεων & Κλείσιμο εργαστηρίου 

Σε περίπτωση άστατων καιρικών φαινομένων συντονιστείτε με τις σελίδες Facebook του Δήμου Καλαμαριάς και της Μαμαγαία.

TOP