22.09.2024 Εκπαιδευτικα

Ο πρώτος σχολικός λαχανόκηπος του Gerderyard είναι γεγονός!

Ο πρώτος σχολικός λαχανόκηπος του Gerderyard είναι γεγονός!

Το έργο “Genderyard: Καλλιεργώντας την ισότητα των φύλων σε δημόσια σχολεία μέσω εκπαιδευτικών εργαστηρίων και δημιουργίας λαχανόκηπων” ενισχύει την κριτική αντιληπτικότητα μαθητριών/τών σε έμφυλες διαστάσεις σχεδιασμού και χρήσης του χώρου, δημιουργώντας τόπους συνεργατικής μάθησης.

Η Μαμαγαία από τον Μάρτιο συνεργάζεται με 3 σχολεία της Θεσσαλονίκης και 76 μαθητές και μαθήτριες πάνω σε θεματικές έμφυλων ζητημάτων. Έως τώρα τα παιδιά συζήτησαν για τις διαφορές βιολογικού & κοινωνικού φύλου, έπαιξαν & πειραματίστηκαν με στερεοτυπικά αποδοσμένους κοινωνικούς ρόλους, χαρτογράφησαν την αυλή τους και τις περιοχές παιχνιδιού, περπάτησαν τη γειτονιά τους και αποτύπωσαν αισθητηριακά τις καταγραφές τους.

Την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, η Μαμαγαία σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα του 41ου Δημοτικού Σχολείου Θεσ/νίκης, τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης και με εθελοντές, κατασκεύασε τον πρώτο από τους τρεις λαχανόκηπους του προγράμματος.

Με τρυπάνια, τριβεία, πινέλα και γυαλόχαρτα στα χέρια μετατρέψαμε την αυλή του σχολείου σε εργαστήριο κατασκευών. Με πολύ όρεξη, μεράκι και την επιθυμία να φτιάξουμε παρέα μία διαφορετική αυλή, που μας φέρνει κοντά όχι μόνο στη φύση αλλά και τον έναν στην άλλη, παιδιά και ενήλικες αφιερώσαμε 12 ώρες στη δημιουργία μιας ανοιχτή αίθουσα διδασκαλίας.

Η νέα υποδομή της αυλής σχεδιάστηκε για να αγκαλιάσει τους μαθητές και τις μαθήτριες και να ενισχύσει την συνεργασία και τις ισότιμες σχέσεις μεταξύ τους. Η βιωματική ενασχόληση με τη φύση, η καλλιέργεια της τροφής και η συνεργατική φροντίδα ενός λαχανόκηπου αποτελούν μαθησιακές εμπειρίες που ενδυναμώνουν την αίσθηση της ομάδας φέρνοντάς τα παιδιά σε επαφή με τον εαυτό τους, τους άλλους και το περιβάλλον γύρω τους, ενισχύοντας την ισότητα μεταξύ των φύλων στη σχολική κοινότητα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα την Αντιδημαρχία Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης και την Α’ Δημοτική Κοινότητα για τη συνεργασία τους. Επιπλέον, τη Διεύθυνση Κατασκευών & Συντηρήσεων, τη Διεύθυνση Καθαριότητας και το Τμήμα Διαχείρισης Ογκωδών Αντικειμένων για τις δράσεις προετοιμασίας και τη συμβολή τους. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα άτομα που συμμετείχαν στην εθελοντική ομάδα εργασίας και συνέβαλαν στην κατασκευή του λαχανόκηπου!

*To έργο Genderyard τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ισότητας των Φύλων και της Ενδυνάμωσης των Γυναικών, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Social Dynamo, το NGO Hub του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

TOP