Μέχρι και την ώρα που γράφονται οι παρακάτω λέξεις, ο ήχος από τα αλυσοπρίονα στους δρόμους της πόλης δεν έχει σωπάσει. Η Θεσσαλονίκη βιώνει τις συνέπειες ενός φαινομένου που άφησε πίσω του εκτεταμένες ζημιές.
Τα κλαδιά και οι εκατοντάδες πεσμένοι κορμοί δέντρων είναι όσα μας αφήνει ορατά στο τώρα η καταστροφή της κακοκαιρίας Bora.
Το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν ότι τα δέντρα που χάσαμε ήταν κυρίως ηλικίας 20-40 ετών, σύμβολα ζωής και ιστορίας της πόλης μας.
Η απώλεια τους δεν είναι μόνο αισθητική ή συμβολική, αλλά επηρεάζει δραματικά το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να αποκατασταθεί με μεμονωμένες φυτεύσεις. Με μια πρώτη οικονομική εκτίμηση, η ζημιά υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ζούμε γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο έντονα, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η οποία δεν είναι πλέον μια μακρινή προειδοποίηση, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα. Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ιστορία, παράδοση και ομορφιά, αποδεικνύεται δυστυχώς ευάλωτη, καθώς δεν είναι επαρκώς θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει τέτοιες προκλήσεις.
Για την επόμενη ημέρα, το πρώτο βήμα οφείλει να είναι η καταγραφή των απωλειών. Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για να κατανοήσουμε το μέγεθος της ζημιάς, να σχεδιάσουμε από κοινού προσεκτικά τις αναγκαίες παρεμβάσεις και να επενδύσουμε στην πρόληψη και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Η αποκατάσταση του πρασίνου, η ενίσχυση των υποδομών και ο σχεδιασμός για ανθεκτικότητα απέναντι σε φυσικές καταστροφές πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.
Από την Κυριακή πραγματοποιούμε αυτοψίες στο πεδίο της πόλης, συζητήσεις με Αντιδημάρχους και εργαζόμενους στις Υπηρεσίες.
Παρακάτω συγκεντρώνουμε μερικά από τα σημαντικά ευρήματα των τελευταίων ημερών:
ΑΙΤΙΕΣ ΠΤΩΣΕΩΝ:
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ:
Η φύση μας έστειλε ακόμη ένα μήνυμα. Ας το ακούσουμε και ας δράσουμε επιτέλους συλλογικά για να προστατεύσουμε την πόλη και το μέλλον μας.