19.04.2021 ΔΕΝΤΡΙ PROJECT

Προς ένα συμμετοχικό αστικό μέλλον!

Το “δεντρί project” ανθίζει! Την Πέμπτη 22.04.2021 γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γης και σας καλούμε στις 18:00 σε μια ψηφιακή εκδήλωση γνωριμίας, ανταλλαγής γνώσης και συζήτησης για το μέλλον της πόλης μας και της σημασίας του αστικού πρασίνου. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί ο σκοπός και οι δράσεις του project, η συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης mamagea με το ίδρυμα Heinrich Böll Ελλάδας και θα αναπτυχθεί συζήτηση με θεματολογία σχετικά με το αστικό πράσινο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από ειδικούς για θέματα που αφορούν στην σχέση της Θεσσαλονίκης με το αστικό περιβάλλον, στα αποτελέσματα έρευνας για την αντίληψη των πολιτών της Θεσσαλονίκης για το πράσινο, στο πως οι κάτοικοι επαναοικειοπουνται τη γειτονιά τους, και τέλος στο Πάρκο Τσέπης της Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου που αποτελεί άλλη μια περίπτωση συμμετοχής πολιτών στη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου της πόλης. Ακόμη θα πραγματοποιηθεί κάλεσμα για την συμμετοχή πολιτών στο επόμενο βήμα του “δεντρί project”, δηλαδή στις επιτόπιες επαληθεύσεις των άδειων δενδροδόχων που έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα.

 

Δηλώστε συμμετοχή στην εκδήλωση ΕΔΩ.

 

Επίσης, θα υπάρξει απευθείας μετάδοση μέσω της σελίδας Facebook "δεντρί project".

Πρόγραμμα Εκδήλωσης (18:00-19:35):

1. Η συνεργασία του Heinrich Böll Stiftung Greece - mamagea

α. Η παρουσίαση του δεντρί project και της Πράσινης Κοινότητας 

β. Η παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων του “δεντρί project”

2. Σύντομες εισηγήσεις: 

α. “Αστικοί υπαίθριοι και πράσινοι χώροι της Θεσσαλονίκης, ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο”
Δρ. Λένα Αθανασιάδου Αρχιτεκτων Τοπίου - Γεωπόνος, Διδακτικό Προσωπικό ΑΠΘ, Αντιπρόεδρος Επικοινωνίας ΠΣΑΤ  

β.  “Η σχέση των πολιτών της Θεσσαλονίκης με τους χώρους αστικού πρασίνου”
Δρ. Διονύσης Λατινόπουλος, Αναπλ  . Καθηγητής, Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ΑΠΘ, επιστημονικός συνεργάτης “δεντρί project”

γ. "Προς ένα συμμετοχικό μέλλον: η συμβολή των πρωτοβουλιών πολιτών στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την (επαν)οικειοποίηση της γειτονιάς."
Δρ. Γεωργία Ποζουκίδου, Επίκ. Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας,  ΑΠΘ

δ. “Από τον συμμετοχικό σχεδιασμό στη συμμετοχική δράση: Η περίπτωση του Πάρκου Τσέπης στη Θεσσαλονίκη”
Δρ. Γιώργος Χατζηνάκος, Policy Evaluation and Research Unit, Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, επιστημονικός σύμβουλος περιβαλλοντικής οργάνωσης “mamagea”

3. Πρόσκληση σε δράση!

4. Συζήτηση με το κοινό

Την συζήτηση συντονίζει ο Περικλής Χατζηνάκος, Γενικός Διαχειριστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης “mamagea” και συμμετέχουν τα μέλη της Πράσινης Κοινότητας: Ζωή Χατζηγιαννάκη, Μυρτώ Πεδιωτάκη, Νίκος Πιπεράκης, Λένα Ψημένου.

Το δεντρί project είναι μία περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του πρασίνου στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ένα έργο της οργάνωσης mamagea* και υλοποιείται από μέλη της Πράσινης Κοινότητας**. Πρόκειται για ένα συλλογικό COVID19-free εγχείρημα κινητοποίησης, με στόχους την ενίσχυση του αστικού πρασίνου και την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα. Παράλληλα, προσφέρει βιωματικές εμπειρίες οικειοποίησης του δημόσιου χώρου και των γειτονιών της πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του έργου μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του δεντρί project facebook, instagram και mamagea. Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλη της κοινότητάς μέσω της ομάδας στο viber.

* Η περιβαλλοντική οργάνωση mamagea έχει ως σκοπό τη δημιουργία και την εφαρμογή ολιστικών και πρότυπων έργων, τα οποία είναι ικανά να αλλάξουν την καθημερινότητα της πόλης και των γειτονιών της. Αποτελεί την εξέλιξη της πρωτοβουλίας “Κοινά υπό Κατοίκηση - Commons in Residency”.

** Η Πράσινη Κοινότητα Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2019. Στο πλαίσιο της αναπτύσσονται συλλογικές δράσεις που στοχεύουν στην ουσιαστική συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος. Η λειτουργία της στηρίζεται στο τρίπτυχο "Εμψύχωση - Σοσιοκρατία - Περιβαλλοντικά projects".

Η Πράσινη Κοινότητα και το δεντρί project υποστηρίζονται από το Heinrich Böll Stiftung Greece.

 

TOP