WONDER Summit

Εκπαιδευτικά & Καλλιτεχνικά Εργαστήρια, Επικοινωνία και Διαχείριση Πολιτισμού

Το WONDER Summit είναι μία Μαθητική Περιβαλλοντική Σύνοδος Κορυφής με θέμα το περιβάλλον από και για τους μαθητές που αποσκοπεί στην δημιουργία πόλεων με χαρούμενα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη φύση, εκφράζουν και υλοποιούν τις ιδέες τους σε σχέση με το περιβάλλον ενεργοποιώντας τόπους παιχνιδιού και μάθησης για μικρούς/ες και μεγάλους/ες.

 Μέσα από εβδομαδιαίες συντονιστικές συναντήσεις ενδυναμώνει και εμπλουτίζει την εργαλειοθήκη δασκάλων δημοτικών σχολείων (θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις) σχετικά με την ενσωμάτωση των τεχνών και το project management στην εκπαίδευση ώστε, να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στη δημιουργία περιβαλλοντικών project στις τάξεις τους. 

 Μέσα από εξατομικευμένες συναντήσεις με τάξεις δημοτικών σχολείων ενισχύει τις δεξιότητες των παιδιών/μαθητών αναφορικά με συμμετοχικά και συνεργατικά εργαλεία και τεχνικές οργάνωσης, επικοινωνίας και παρουσίασης.

 Τέλος, με την διεξαγωγή της Συνόδου ενισχύει την περιβαλλοντική και καλλιτεχνική έκφραση και συμμετοχή των μαθητών/τριων στη ζωή της πόλης και εξάγει χρήσιμα αποτελέσματα μέσω έρευνας για τη σύνταξη προτάσεων πολιτικής από τα παιδιά που μπορούν να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο κατόπιν παραχώρηση τους στην Αντιδημαρχία Παιδείας. 

Η πρώτη του πιλοτική εφαρμογή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Προγραμμάτων & Δια Βίου Μάθησης και την περιβαλλοντική οργάνωση “Καλλιστώ”. Η Σύνοδος έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης στις 7 και 8 Ιουνίου 2022, με την συμμετοχή 286 μαθητών/τριών των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων και 15 δασκάλων από 8 δημοτικά σχολεία του Δήμου (Α’-Δ’ Δημοτικές Κοινότητες Θεσσαλονίκης). 

Οι δάσκαλοι συμμετείχαν σε επτά (7) συντονιστικές συναντήσεις/επιμορφώσεις και κάθε τάξη σε μία (1) συνάντηση με την ομάδα του έργου

Την πρώτη (1η) ημέρα της Συνόδου (07/06) οι μαθητές ανέλαβαν ενεργό ρόλο παρουσιάζοντας τα περιβαλλοντικά project που δούλεψαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, γνώρισαν, συζήτησαν και αντάλλαξαν εμπειρίες και γνώσεις με μαθητές άλλων σχολείων. Το περιεχόμενο των μαθητικών παρουσιάσεων των project (κείμενα, ομιλίες, εκθέσεις, φωτογραφίες, κατασκευές, ζωγραφιές, μικρές ιστορίες κ.α.) αποτέλεσε προϊόν για γόνιμη συζήτηση σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης*.

Τη δεύτερη (2η) ημέρα της Συνόδου (08/06) οι μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε παράλληλα καλλιτεχνικά εργαστήρια όπου οι ιδέες, οι επιθυμίες και οι φωνές των παιδιών μπαίνουν στο επίκεντρο της διαδικασίας. Μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες (θεατρικό παιχνίδι, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, μουσική και εικαστικά) επιχειρήθηκε η αποτύπωση προτάσεων σχετικά με την ενίσχυση της ποιότητας της ζωής στην πόλη και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. 

*Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου (κείμενα, ομιλίες, εκθέσεις, παιχνίδια, κατασκευές, καλλιτεχνικές δημιουργίες, ζωγραφιές και ό,τι άλλο δημιουργήσουν τα παιδιά) επεξεργάστηκαν από την επιστημονική ομάδα του έργου και οι προτάσεις που προέκυψαν κατατέθηκαν ως πρόταση προς την Αντιδημαρχία Παιδείας για την βελτίωση της εκπαιδευτική καθημερινότητας στη ζωής της Θεσσαλονίκης.

**Η Σύνοδος περιελάμβανε διαγωνιστικό μέρος όπου το 63ο Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης κέρδισε ως έπαθλο έναν κομποστοποιητή και εκπαιδευτικά εργαστήρια για την ορθή λειτουργία και χρήση του. Η υλοποίηση των εργαστηρίων πραγματοποιούνται το σχολικό έτος 2022-2023 σε συνεργασία με το έργο “WONDER Waste Management”.

*To WONDER είναι μία εκπαιδευτική πρωτοβουλία για την καλλιέργεια και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αποτελεί το ακρωνύμιο “WOrkshops for Nurturing and Developing Environmental Resilience”, αφορά, δηλαδή, σε εργαστήρια που στοχεύουν στη φροντίδα και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας. Απευθύνεται σε σχολικές κοινότητες (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς) και προάγει την δημιουργική προσέγγιση της μάθησης, με φαντασία και ζωντάνια, αξιοποιώντας την τέχνη και τον πολιτισμό ως δίαυλους περιβαλλοντικής ενεργοποίησης. Ενισχύει τη βιωματική μάθηση και αποτελεί εφαρμογή μη τυπικής εκπαίδευσης. Οι τρεις βασικές του δράσεις ονομάζονται “WONDER Schools”, “WONDER Walking Tours”, "WONDER Summit" και "WONDER Waste Management".

To WONDER Summit υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συνεργατες

TOP