Συμμετοχικος Σχεδιασμος στο Ντεπω

Δόμηση Κοινοτήτων, Συμμετοχικός Σχεδιασμός

Το ιστορικό συγκρότημα της πρώην «Εταιρείας Τροχιοδρόμων και Ηλεκτροφωτισμού», ή αλλιώς η Αποθήκη Ντεπώ, αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή όπου συναντάται έχει πάρει το όνομά της από το πρώην αμαξοστάσιο. Το συγκρότημα, κατασκευασμένο από τον αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni, άφησε έντονο το αποτύπωμα του στα κτίρια της πόλης και, ως εκ τούτου, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο το 1994 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα, το οικόπεδο περιβάλλεται από τις οδούς Νέστορα Τύπα, Βασιλίσσης Όλγας και Δημητρακοπούλου, γειτνιάζει με το 14ο Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσσαλονίκης και το ρέμα ‘Μπουγιούκ Ντερέ’ αλλά, δυστυχώς, παραμένει αναξιοποίητο.

Η γεωγραφική θέση, η ιστορική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική αξία του, καθιστούν επιτακτική την άμεση αξιοποίησή του αμαξοστασίου Ντεπώ. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων για την αποκατάσταση και επανάχρηση του ιστορικού συγκροτήματος. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως ιδιοκτήτης του ακινήτου επιθυμεί να αξιοποιήσει το διατηρητέο συγκρότημα με τον περιβάλλοντα χώρο του για κοινωφελείς και πολιτιστικές χρήσεις, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ευρύτερης περιοχής της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας (Δ.Κ.). Επιθυμία του Δήμου είναι η συμμετοχή των κατοίκων της Ε’ Δ.Κ.: i. στην επιλογή των χρήσεων εντός του χώρου του διατηρητέου συγκροτήματος και ii. τη διαμόρφωση ενός κτιριολογικού προγράμματος για την αξιοποίησή του, στο πλαίσιο των προκαταρκτικών ενεργειών για την, εν συνεχεία, διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Η συμμετοχή της Ε’ Δ.Κ. και των κατοίκων της περιοχής στη διαμόρφωση του κτιριολογικού προγράμματος θέτουν μια στέρεη και δημοκρατική βάση για τον καθορισμό και, εν τέλει, την επίτευξη των στόχων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και η Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών συνεργάστηκε με την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία προκειμένου να επιτευχθεί η εμπλοκή και συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση του πλαισίου του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Ως εκ τούτου, η Μαμαγαία κάλεσε τους πολίτες και κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν σε: α. έρευνα μέσω ερωτηματολογίου και β. διαδικασίες διαμόρφωσης προτάσεων σχεδιασμού του χώρου. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού: α. ένα κλειστό εργαστήριο με τη σχολική κοινότητα του 14ου Γυμνασίου και 14ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης και β. ένα ανοιχτό εργαστήριο με τη συμμετοχή κατοίκων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, ομάδων πολιτών, ενδιαφερόμενων συλλόγων, τοπικών επιχειρήσεων κτλ.. Τα δύο εργαστήρια στόχευαν, αφενός, να ενημερώσουν για την προγραμματισμένη προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αποκατάσταση του διατηρητέου συγκροτήματος του Ντεπώ και, 4 αφετέρου, να εμπλέξουν τους πολίτες και κατοίκους της περιοχής στις διαδικασίες σχεδιασμού του χώρου. Στη διάρκεια των εργαστηρίων, οι πολίτες συμμετείχαν σε συλλογικές διαδικασίες, μέσα στις οποίες διατύπωσαν τις απόψεις και προτάσεις τους για τις προτεινόμενες χρήσεις-λειτουργίες του χώρου και την κατάρτιση του κτιριολογικού προγράμματος για την αποκατάσταση του συγκροτήματος.

Διαβαστε εδω τη μελετη που δημιουργήθηκε στο πλαισιο του εργου

Συνεργατες

TOP