FOOD TRAILS: Συμμετοχικος Σχεδιασμος Παρκου Δοξας

Δόμηση Κοινοτήτων, Συμμετοχικός Σχεδιασμός, Τεχνικές Μελέτες & Κατασκευή

Το έργο “FOOD TRAILS: Διαμορφώνοντας τα βήματα για την υλοποίηση του οδηγού ΔΙΑΤΡΟΦΗ 2030 - αστικές διατροφικές πολιτικές" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon2020. Είναι ένα ευρωπαϊκό έργο το οποίο στοχεύει να μεταφέρει το κοινό όραμα και τη συλλογική δέσμευση του Milan Urban Food Policy Pact και της πολιτικής στρατηγικής FOOD 2030 της Ε.Ε. για ολοκληρωμένες αστικές πολιτικές τροφίμων σε μετρήσιμη και μακροπρόθεσμη πρόοδο προς τη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων τροφής.

Οι εταίροι του προγράμματος «FOOD TRAILS» εργάζονται πάνω στην εφαρμογή των διατροφικών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτού, οι συμμετέχουσες πόλεις θα προσπαθήσουν να ζωντανέψουν τα οράματά τους για πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων, απαιτώντας μια σαφή κατανόηση των διατροφικών περιβαλλόντων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως εταίρος του «FOOD TRAILS» και μέλος του Milan Urban Food Policy Pact προσεγγίζει το έργο μέσα από πιλοτικές δράσεις αστικής γεωργίας και ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού για σχολικές κοινότητες και έχει αναθέσει στη Μαμαγαία την υλοποίηση τριών πακέτων εργασίας. Ένα από αυτά σχετίζεται με το συμμετοχικό σχεδιασμό του Πάρκου Δόξας.

Συμμετοχικός Σχεδιασμός για το Πάρκο Δόξας

Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2023

Τα συμμετοχικά εργαστήρια απευθύνονται σε περίοικους, καταστηματάρχες και λοιπούς χρήστες του δημοτικού υπαίθριου χώρου του πάρκου της Δόξας, που φιλοξενεί τον δημοτικό αμπελώνα, το δημοτικό οπωρώνα και το δημοτικό αστικό λαχανόκηπο Kipos3.

Σκοπός των συμμετοχικων εργαστηρίων είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των περίοικων, των καταστηματαρχών και των λοιπών χρηστών (καλλιεργητών αστικού λαχανόκηπου, ιδιοκτητών δεσποζούμενων ζώων συντροφιάς κλπ) των χώρων αστικής γεωργίας που διαθέτει ή επιθυμεί να δημιουργήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στα πεδία της αστικής γεωργίας και της βιώσιμης διατροφής. Η ευρύτερη στόχευση των συμμετοχικών εργαστηρίων είναι να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στην ιδιαίτερη αξία των αστικών λαχανόκηπων για τα αστικά οικοσυστήματα και να τους εμπλέξει στη διαδικασία του σχεδιασμού των πιλοτικών παρεμβάσεων που προβλέπεται να υλοποιηθούν στο συγκεκριμένο χώρο, στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων έργων Food Trails.

Για την υλοποίηση του έργου έλαβαν χώρα:

1. Επιτόπιες επισκέψεις για την αναγνώριση των χρήσεων και των χρηστών στο πάρκο της Δόξας.

Για την καλύτερη κατανόηση των λειτουργιών του χώρου, όπου υλοποιήθηκαν τα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού, η ομάδα της Μαμαγαία ολοκλήρωσε σειρά επιτόπιων αναγνωριστικών επισκέψεων στο πάρκο της Δόξας. Κατα τη διάρκεια αυτών, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν: οι διάφορες συμπληρωματικές -αλλα και αντικρουόμενες ορισμένες φορές- χρήσεις γης, τα τοπόσημα της περιοχής με ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον και οι ροές (μετα)κίνησης που ακολουθούν οι χρήστες/ριες.

2. Επιτόπιες συναντήσεις με εκπροσώπους πρωτοβουλιών της γειτονιάς του πάρκου της Δόξας.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πρωτοβουλίες κατοίκων και οι άνθρωποι που τις απαρτίζουν χαρακτηρίζονται από ενεργή παρουσία στην περιοχή και στα καλλιεργητικά εγχειρήματα της “Δόξας”. Η ενσωμάτωση των συγκεκριμένων ομάδων ήταν θεμιτό να γίνει με ομαλό τρόπο και, για τον λόγο αυτό, υλοποιήθηκε επιτόπια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της καλλιεργητικής ομάδας Κήπος3 και της νεοσύστατης πρωτοβουλίας για την ανάδειξη του ρέματος της. Στη συνάντηση, συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ομάδας Εργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον Αστικό Αμπελώνα.

3. Τρία συμμετοχικά εργαστήρια

Ο σκοπός υλοποίησης των συγκεκριμένων εργαστηρίων ήταν η συμμετοχική χαρτογράφηση των αναγκών και προτάσεων των χρηστών της ευρύτερης γειτονιάς προκειμένου να συμπεριληφθούν στη διαδικασία χωροθέτησης υποδομών, στο πλαίσιο των έργων Food Trails και Life IP.

Πρωταρχικό μέλημα στις διαδικασίες υλοποίησης των εργαστηρίων ήταν η δόμηση ‘κοινότητας’ των συμμετεχόντων/ουσών, μέσω της χρήσης της Σοσιοκρατικής Κυκλικής Μεθόδου, του Συμμετοχικού Σχεδιασμού και της λήψης αποφάσεων με συναίνεση.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού χαρτογραφήθηκαν οι ανάγκες και οι επιθυμίες των κατοίκων και των χρηστών/ριών για το πάρκο, έγινε σχεδιασμός προτάσεων επί χάρτου και εξήχθη μία ολοκληρωμένη πρόταση που προέκυψε με συναίνεση μέσα από κυκλική συζήτηση. 

Συνεργατες

TOP