Πρασινος Κομβος Γειτονιας

Συμμετοχικός Σχεδιασμός, Τεχνικές Μελέτες & Κατασκευή

Το έργο “Πράσινος Κόμβος Γειτονιάς” πραγματοποιείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και έχει ως απώτερο στόχο τη μετατροπή της πολυκατοικίας της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου 45 σε ένα πιλοτικό πράσινο κτίριο με τη δημιουργία ενός σύγχρονων προδιαγραφών μοντέλου ενεργειακής συμπεριφοράς (εκπομπές CO2), θερμομονωτικής προστασίας κελύφους, διατάξεων σκιασμού, πράσινου δώματος και κατακόρυφων κήπων, εφαρμογών συστημάτων Α.Π.Ε, το οποίο παράλληλα να είναι εφαρμόσιμο και άλλα κτίρια του αστικού περιβάλλοντος. 

Μεταξύ άλλων, αποτελεί από τις πρώτες προσπάθειες επιστημονικής προσέγγισης και καταγραφής για την εξαγωγή μεθοδολογίας με αντικείμενο την αειφόρο ανάπτυξη των ελληνικών πόλεων, καθώς εξετάζει την ελληνική πολυκατοικία ως ζωτικό κύτταρο ανάπτυξης της κοινωνικής συνοχής και ως δυναμικό μοχλό αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το έργο εστιάζει στην υιοθέτηση λύσεων βιοκλιματικής προσέγγισης στον υπάρχοντα αστικό ιστό που χαρακτηρίζεται από υψηλές πυκνότητες, ακραία εκμετάλλευση οικοδόμησης και  απουσία χώρων πρασίνου. Παράλληλα προάγονται προτάσεις για την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής μέσω της δόμησης κοινότητας σε κάθετο επίπεδο.

Καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση των μελετών και της προσέγγισης που ακολουθήθηκε διαδραμάτισε η συμμετοχή και η θετική απόκριση των χρηστών της πολυκατοικίας, οι οποίοι από το ξεκίνημα της προσπάθειας στάθηκαν ως πολύτιμοι αρωγοί. Πιο συγκεκριμένα η ενεργητική συμμετοχή τους στο επίπεδο του σχεδιασμού, της καταγραφής των ατμοσφαιρικών δεδομένων του κτιρίου (εσωτερικά και εξωτερικά), και η διάθεση των κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας για τις ανάγκες του έργου, αποτέλεσαν βασικά εργαλεία για την ολοκλήρωση του παρόντος τεύχους.

 

Εδω μπορειτε να διαβασετε την τεχνικη προμελετη που δημιουργηθηκε στο πλαισιο του εργου

Το πρωτο σταδιο της μελετητικης δραστηριοτητας ολοκληρωθηκε. αναζητουμε πορους εταιρικης κοινωνικης ευθυνης για την ολοκληρωση της προτασης μας

 

Ομαδα εργου:

Διαχειριση εργου:

Περικλής Λ. Χατζηνάκος

Γενικος συντονισμος και Στατικη Μελέτη:

Βάσια Ματιάκη - Πολιτικός Μηχανικός

Αρχιτεκτονικη Μελετη και εργαστήρια συμμετοχικου σχεδιασμου:

Λήδα Λιούπη - Αρχιτέκτων Μηχανικός

Ενεργειακος Σχεδιασμος Κτιριου:

Νίκος Καλλιγάς (Διπλωματική εργασία - υπο εξέλιξη, Επιβλέπων καθηγητής: Θεόδωρος Θεοδοσίου, ΑΠΘ, Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.)

Σεναρια Ενεργειακης Αναβαθμισης:

Βασίλης Μπατάλας - Μηχανολόγος Μηχανικός & Καλλιρρόη Σκλιοπίδου - Αρχιτέκτων Μηχανικός

Φυτοτεχνικη Μελετη & Τεχνικες περιγραφες κατασκευης ΦΔ και ΚΚ:

Vita Verde ΙΚΕ (Δημήτρης Αθανασιάδης, Ρένια Χατζηγεωργίου, Στεφανία Πολυχρονιάδη)

Αναλυση Ατμοσφαιρικων Δεδομενων και εργαστηρια civil science:

UrWatair - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Θεοδόσης Κάσσανδρος

Επιμελεια Τεχνικου Φακελου:

Ηλέκτρα Μαντσίνι - Αρχιτέκτων Μηχανικός

Φωτορεαλιστικες απεικονισεις:

Χρήστος Σχοινάς - Βιομηχανικός Σχεδιαστής

Επιμελεια κειμενων:

Καλλιόπη Πασιά

Η φάση προμελέτης του έργου “Κοινά υπό Κατοίκηση: Πράσινος Κόμβος Γειτονιάς” χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα START - Create Cultural Change 2019/2020. Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτούσε την ανάπτυξη projects που στοχεύουν στην κοινωνική αλλαγή μέσω πολιτιστικών πρακτικών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίχθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Συνεργατες

TOP