10 ωρες μαθημα για το Πετρελαιο

Εκπαιδευτικά & Καλλιτεχνικά Εργαστήρια, Επικοινωνία και Διαχείριση Πολιτισμού

Με τη γνώση ότι  οι άνθρωποι στη δυτική Θεσσαλονίκη ζουν ως γείτονες, δίπλα -  δίπλα, με τις μεγάλες και τις μικρές βιομηχανίες της περιοχής μέσα από μία συνύπαρξη που αναπόφευκτα οδηγεί σε διαμάχες, διαφωνίες και συγκρούσεις, οραματιστήκαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το «πετρέλαιο-10 ώρες μάθημα στο Κορδελιό».

Σίγουρα το μικρό αυτό πρόγραμμα δεν  προσπάθησε  να συμφιλιώσει αυτές τις διαφορές. Πράγματι, τα ζητήματα είναι τόσο περίπλοκα, που τέτοιοι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν ούτε με μεγαλύτερης διάρκειας ολοκληρωμένα προγράμματα.

Μέσα από αυτό το  σύντομο πρόγραμμα προσπαθήσαμε να  δώσουμε τη δυνατότητα να ανοίξει ο διάλογος ανάμεσα στη βιομηχανία και στους κατοίκους που μοιράζονται τον ίδιο χώρο.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να θέσουν τέτοια  τα ερωτήματα με ένα μη συγκρουσιακό τρόπο και να αρχίσουν να κατανοούν την διείσδυση των βιομηχανικών προϊόντων στην καθημερινή μας ζωή.

Προκειμένου οι νέοι και οι νέες να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός αειφόρου μέλλοντος χρειάζεται να εξετάσουν κριτικά τις προσωπικές τους συμπεριφορές και τα πρότυπα κατανάλωσης ταυτόχρονα με την εκτίμηση και αξιολόγηση των συμπεριφορών των άλλων.

 Στόχος του προγράμματος μέσα από μία  σειρά  δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες:

  •  Να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν ότι το πετρέλαιο, αυτός ο πολύτιμος φυσικός πόρος, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.
  •  Να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τις συνέπειες που έχει στο περιβάλλον, στη ζωή του ανθρώπου αλλά και των άλλων πλασμάτων η διαδικασία εξόρυξης, μεταφοράς, επεξεργασίας και παραγωγής των προϊόντων του πετρελαίου.
  • Να διερευνήσουν και να προτείνουν λύσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης των αρνητικών συνεπειών σε προσωπικό, τοπικό, εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο.
  •  Να βοηθήσουμε τα παιδιά να οραματιστούν και να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός αειφόρου μέλλοντος.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε σχολείο του Κορδελιού και η διάρκειά του ήταν «10 ώρες μάθημα».  Μέσα σε δέκα ώρες απέκτησαν τεκμηριωμένες  επιστημονικά γνώσεις για το πετρέλαιο και την επιρροή του στον πλανήτη και στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου.

Ενημερώθηκαν για όλα τα στάδια εξόρυξης, διύλισης και επεξεργασίας για το εύρος των προϊόντων που έχουν σαν βάση το «μαύρο χρυσό» και για τις άλλες μορφές ενέργειας.

Μελέτησαν τις επιπτώσεις που έχει η χρήση του πετρελαίου στο περιβάλλον, χάρη σε ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Πρότειναν ένα ευρύ φάσμα λύσεων για την αντιμετώπιση μεγάλων σύγχρονων θεμάτων όπως είναι το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη, το κυκλοφοριακό πρόβλημα στις μεγάλες πόλεις, η ανακύκλωση, η δημόσια υγεία, η βιώσιμη ανάπτυξη.

Η γνώση για το πετρέλαιο μεταδόθηκε με βιωματικές δραστηριότητες και τα παιδιά σχεδίασαν διαγράμματα και αλληλουχίες επιδράσεων, εργάσθηκαν ομαδικά για να δώσουν κοινές απαντήσεις, δημιούργησαν διαφημίσεις και εικαστικά θέματα, έπαιξαν ρόλους και τελικά προσδιόρισαν το δικό τους μέλλον.

Για πρώτη φορά «παραβίασαν» με όπλο τη γνώση το μέχρι τότε «άβατο» του βιομηχανικού συγκροτήματος των ΕΛΠΕ.

Σ΄ αυτό το πρόγραμμα συνεργάσθηκαν η γνώση που προέρχεται από το Πανεπιστήμιο και  η επιχειρηματικότητα κάτω από την ομπρέλα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και τη χορηγία της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» .

Συνεργατες

TOP