δεντρι project

Δόμηση Κοινοτήτων

Το δεντρί project είναι μία περιβαλλοντική δράση ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του πρασίνου στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα έργο της οργάνωσής μας και υλοποιείται από μέλη της Πράσινης Κοινότητας. Πρόκειται για ένα συλλογικό εγχείρημα κινητοποίησης, με τελικό σκοπό την ενδυνάμωση του αστικού πρασίνου, μέσα από την χαρτογράφηση άδειων δενδροδόχων και τη φύτευση νέων δέντρων. 

Για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού, η Πράσινη Κοινότητα δημιούργησε ένα εργαλείο-ερωτηματολόγιο καταγραφής κενών δενδροδόχων, για την συν-διαμόρφωση ενός χάρτη, που περιλαμβάνει δεδομένα “πρασίνου”, καταγεγραμμένα από τους πολίτες.

Μέσω της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών, η πόλη της Θεσσαλονίκης χαρτογραφήθηκε και συγκεκριμενοποίησε την ανάγκη της για πράσινο.

 

Τα αποτελεσματα της χαρτογραφησης 

1.464 αδειες δενδροδοχοι σε 1,5 μηνα

Στην πρώτη φάση του project αναζητήθηκαν δεδομένα εντός των διοικητικών ορίων του κεντρικού Δήμου (Θεσσαλονίκης), ο οποίος διαθέτει και τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου ανά κάτοικο στην Κεντρική Μακεδονία (2,7 τ.μ ανά κάτοικο).

Η συγκέντρωση και επεξεργασία των δεδομένων, έγινε από τα μέλη της Πράσινης Κοινότητας ενώ επιχειρήθηκε η επαλήθευσή τους μέσω ανοικτών καλεσμάτων και σχετικών δράσεων στο δημόσιο χώρο. Σε αυτά συμμετείχαν πολίτες όλων των ηλικιών.

 

Ο χαρτης των κενων δενδροδοχων

Σε ένα πλαίσιο αρμονικής αλληλεπίδρασης πολιτών και τοπικής αυτοδιοίκησης επιχιρήθηκε η συνεργασία της Οργάνωσης με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η διαχειριστική ομάδα του project ανέπτυξε επαφή με τις δημοτικές υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια συνεχούς αλληλοτροφοδότησης για την πορεία του δεντρί project. 

Παράλληλα, η ομάδα επικοινωνίας του project κράτησε ενήμερους τους κατοίκους της πόλης για την πρόοδο του έργου, με καμπάνιες ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ωφέλειες του πρασίνου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η γόνιμη και κατατοπιστική πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με την εξέλιξη του έργου τέθηκε ως προτεραιότητα του project.

Το δεντρί project επιθυμεί να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τον πολίτη αναφορικά με το πράσινο, και παράλληλα, να δημιουργήσει τόπους και αναμνήσεις, μια κληρονομιά σημαίνουσας αξίας, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον πολιτισμό της πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του έργου μπορείτε να βρείτε στις σελίδες του δεντρί project facebook, instagram και mamagea. Επίσης μπορείτε να γίνετε μέλη της κοινότητάς μέσω της ομάδας στο viber.

Το δεντρί project αποτέλεσε μια εκ των τριών πειραματικών συμμετοχικών περιπτώσεων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του έργου "Dentri project: A Green Community for a Greener City" με την υποστήριξη του Heinrich Boll Stiftung.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά:

Συνεργατες

TOP