Σχετικα

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πρόγραμμα και το έργο μας;

Προφιλ

H mamagea είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής στις πόλεις, του κοινωνικού και του αστικού περιβάλλοντος. Μέσα από τρέχουσες και καινοτόμες προσεγγίσεις, η mamagea σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις ικανές να αλλάξουν την καθημερινή ζωή των πόλεων και των γειτονιών. Στοχεύει στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην ενίσχυση των κοινοτήτων και στα ανθρώπινα δίκτυα. 

Φιλοσοφια

Η mamagea δημιουργεί περιβαλλοντικά έργα με ρεαλισμό και αειφόρο δυναμική. Τα προγράμματά της εμπνέονται από το αστικό και φυσικό τοπίο, από το φυσικό πλούτο του περιβάλλοντος, από τους ανθρώπους, τις παραγωγικές και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Οι βιωματικές, μη – κατευθυντικές μέθοδοι των προγραμμάτων δημιουργούν κοινότητες, στις οποίες καλλιεργείται η κριτική ικανότητα, και συνοδεύει το άτομο στο δρόμο της γνώσης, αναπτύσσει την αυτοεκτίμησή του, την εξάλειψη του φόβου προς τον άλλον, την αποδοχή της εσωτερικής ανάγκης και της ψυχικής του έκφρασης σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Η mamagea διερευνά τις δυνατότητες σύνδεσης των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων με τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου.

Η αποστολη μας

Μέσα από τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θέλει και μπορεί να δημιουργήσει «κήπους» γνώσης και δημιουργίας με χαρούμενα παιδιά, απενοχοποιημένους γονείς και δασκάλους. Πολιτείες δυναμικές, προσανατολισμένες στην αειφορία σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Έτσι επιδιώκει τη συνέργεια μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών φορέων, οργανισμών, πολιτών σε κοινές δράσεις με υψηλούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς στόχους.

Οι ανθρωποι

Οι άνθρωποι της οργάνωσης

Periklis Chatzinakos
Γενικος Διαχειριστης
Καλλιοπη Πασια
Εταιρικο Μελος
Μαιη Βασιλικου
Εταιρικο Μελος

Ο Περικλής Χατζηνάκος γεννήθηκε το 1992 στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί ως διαχειριστής πολιτιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ως υπεύθυνος των παραγωγών studio και κινηματογραφιστής στον όμιλο του CNN, στην Αθήνα. Από το 2014 είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου συμμετέχοντας στην οργάνωση της γιορτής γειτονιάς “Το Δείπνο της Άνοιξης” και στη δημιουργία του "Πάρκου Τσέπης" Θεσσαλονίκης.

Έχει σπουδάσει στην σχολή της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (BA), η οποία του παρείχε τα βασικά εργαλεία της πολιτιστικής διαχείρισης και ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ανθρωπογεωγραφία, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το 2019 έλαβε υποτροφία στο πρόγραμμα START - Create Cultural Program του Ιδρύματος Robert Bosch μέσω του οποίου ανέπτυξε την πρωτοβουλία “Κοινά υπό Κατοίκηση - Commons in Residency”, η οποία ενέπνευσε την "αναγέννηση" της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Σήμερα, είναι ο γενικός Διαχειριστής της mamagea, μέσω της οποίας δημιουργούνται και εφαρμόζονται ολιστικά και πρότυπα έργα, τα οποία είναι ικανά να αλλάξουν την καθημερινότητα της πόλης και των γειτονιών της.

Η Καλλιόπη Πασιά γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, και πάντα αφήνει περιθώρια για το μέλλον. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Α.Π.Θ, τελειόφοιτος του ιδίου Τμήματος στον τομέα Επικοινωνία και Πολιτισμός, απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, απόφοιτος Νομικής του ΑΠΘ και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, με επιπλέον σπουδές στη Διαχείριση Κρίσεων και τη Διαπραγμάτευση.
 

Συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής σε πολυχώρους τέχνης και δημόσιες βιβλιοθήκες. Έχει υπάρξει Επιστημονική Συντονίστρια Εκπαιδευτικών Δράσεων σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, με ενεργή συμμετοχή στην κοινωνική επανένταξη ευάλωτων ομάδων. Επιμελείται την οργάνωση και εκτέλεση καλλιτεχνικών Project, την έκδοση λογοτεχνικών συλλογών, έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, κείμενα της περιλαμβάνονται σε συλλογές, σε ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ έχει εκδώσει 2 ποιητικές συλλογές.

Η Μαίη Βασιλικού γνώρισε την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μέσα από προγράμματα γονέων για παιδιά που υλοποιήθηκαν στις αρχές του 2000 στο οικολογικό αγρόκτημα του Τάκη Λίτσα στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.  Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για μια διαφορετική εκπαίδευση , μια εκπαίδευση που μέσα από τη γνωριμία του παιδιού με το περιβάλλον θα του μάθει την ομαδικότητα, τη συνεργατικότητα και την αποδοχή με τον διαφορετικό ‘Αλλο. Η ανάγκη αυτή βρήκε την έκφρασή της στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Μάμα Γη» .  Υλοποίησε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία της πόλης και το καινοτόμο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «10 ώρες μάθημα για το πετρέλαιο» που υλοποιήθηκε σε σχολείο του Κορδελιού κατατάχθηκε ως μία από τις καλύτερες προτάσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης το 2004. Συνεργάστηκε με την «Καλλιστώ», με το οικολογικό αγρόκτημα του Τάκη Λίτσα, τόσο σε εκπαιδευτικά θέματα, όσο και θέματα ομοιοδυναμικών καλλιεργιών και ως βοηθός θεραπευτικής ιππασίας. 

Μέχρι τη γνωριμία της με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση πέρασε από  τα δημοσιογραφικά μονοπάτια σε εφημερίδες και περιοδικά της πόλης, συνεργάσθηκε με το κρατικό ραδιόφωνο και το ραδιόφωνο του FLASH στο κομμάτι των  δημοσίων σχέσεων και της διαφήμισης . 

Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την ιστιοπλοία και τις εναλλακτικές θεραπείες.

Η ιστορια μας

mamagea.gr our history

Αφορμή για τη δημιουργία της mamagea, στάθηκε μια κατασκήνωση παιδιών σε ένα οικολογικό αγρόκτημα το καλοκαίρι του 2001. Η πρωτοβουλία ανήκε σε μία παρέα γονέων που ήθελαν τα παιδιά τους να έρθουν κοντά στη φύση και να μάθουν γι΄ αυτή. Την πρωτοβουλία αυτή υποδέχθηκαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο ο Τάκης και η Βεατρίκη στο οικολογικό τους αγρόκτημα στη Θέρμη. Εκεί για δέκα μέρες στήθηκε ένα τόλλ που φιλοξένησε τα παιδιά και τους εμψυχωτές τους. Μέσα σ΄αυτές τις δέκα μέρες τα παιδιά ξυπνούσαν κάθε πρωί χαιρετώντας τον ήλιο, αρμέγοντας τις κατσίκες, ταΐζοντας τα άλογα, μαζεύοντας χόρτα για τη σαλάτα τους, βοηθώντας στο μαγείρεμα του φαγητού, ακούγοντας παραμύθια και παίζοντας μέσα από θεατρικό παιχνίδι. Και όταν γύρισαν στο σπίτι τους είχαν διαμορφώσει μία σχέση «έρωτα» με τη φύση, είχαν γίνει ένα με τη γη.

Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η «άγρια» ιδέα να διαμορφώσουμε μια ομάδα ανθρώπων κάτω από ένα εταιρικό σχήμα, που θα πήγαινε στα σχολεία και θα γνώριζε στα παιδιά την Φύση και θα τα συνέδεε με το φυσικό περιβάλλον.

Η ομάδα έκανε «στάση» ως εξωτερικός συνεργάτης σε μια σειρά από σχολεία, με προγράμματα όπως ο φιλιππισμός, τα ποτάμια, η ποικιλότητα των φυτών, οι αγροτικές εργασίες. Τα παιδιά μέσα από αυτές τις θεματικές υποενότητες, συμμετείχαν με γνωστικές, συναισθηματικές, ψυχοκινητικές και άλλες δραστηριότητες.

Το 2004 εκπόνησε το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Πετρέλαιο - 10 ώρες μάθημα στο Κορδελιό», κάτω από την ομπρέλα του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας. Αν και η επιλογή του θέματος δεν ήταν καθόλου «οικολογική» πειραματιστήκαμε με τα εκπαιδευτικά εργαλεία της βιωματικής εκπαίδευσης, εργαστήκαμε μέσα σε ένα δημιουργικό κλίμα, σε ένα περιβάλλον ιδεών με κέφι, με σεβασμό σε κάθε άποψη, σε κάθε πρόταση για καινοτομία. Γνωρίσαμε, χάρη στην Βέτα Τσαλίκη και τον Φίλ Σίξσμιθ, που ανέλαβαν το βάρος του σχεδιασμού του προγράμματος, την κοινότητα των λειτουργών της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εξακολουθούν να έχουν φαντασία και μεράκι για τη δουλειά τους. Το πρόγραμμα βραβεύτηκε ως μία από τις 51 καλύτερες προτάσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του 2004.

Μαζί με τη Βέτα Τσαλίκη και τον Φίλ Σίξσμιθ κάναμε σεμινάρια με την αιγίδα του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης με στόχο την ευαισθητοποίηση των νηπιαγωγών και δασκάλων στο "Drama in Education"

Το 2006 μέχρι το 2008 κάναμε «στάση» στα εκπαιδευτήρια «Κοραής» δημιουργώντας μεταξύ άλλων και το «Κοράλι» , ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με στόχο τη γνώση μέσα από παιχνίδι, άθληση στο κολυμβητήριο της Περαίας, οικολογική γαστρονομία, παραμύθια, σκάκι, γιόγκα για παιδιά και δημιουργικές κατασκευές.

Παράλληλα συμμετείχε σε περιβαλλοντικές δράσεις μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, όπως το Ιnterreg και το Leader και συνεργάστηκε με την περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής και της φύσης, «Καλλιστώ».

Σήμερα συνεχίζει να σχεδιάζει περιβαλλοντικές δράσεις με τις αρχές της βιωματικής μάθησης με στόχο την αστική βιώσιμη ανάπτυξη, την εκπαίδευση για την αειφορία και την καινοτομία.

Εχουν υποστηριξει το εργο μας

TOP